8 Şubat 2021 Pazartesi


NEREDE O ESKİ GÜNLER?

Mahalle futbolu bir diğer adıyla sokak futbolu… Ülkemizin sanayi ve  inşaat gibi bir çok alanda büyümesiyle günümüzde neredeyse artık tamamen ...



Mahalle futbolu bir diğer adıyla sokak futbolu… Ülkemizin sanayi ve  inşaat gibi bir çok alanda büyümesiyle günümüzde neredeyse artık tamamen  kaybolmaya  yüz tutmuş en büyük sokak aktivitesi

olan  mahalle maçları artık yok denecek kadar az hala geldi. Betonlaşmadan dolayı artık boş arazilerin kalmamasıyla sokak futbolu da unutulmaya  yüz tuttu. Yeşil çam filmlerine de konu olan bu durum geçmişten geleceği görerek işaret edilmiş, Çocukların top oynadığı arazilerin müteaitlere kat karşılığı verilmesini  konu alan bir çok senaryo gözlerimizin önüne gelmiştir. Sokak futbolunun sabahtan akşama kadar devam eden hengamesinde  evimize susadığımız yada acıktığımız zamanlarda giderdik. Belki profesyonel lig kalitesinde değildi ama  inanın hala o maçların heyecanını profesyonel maçlarda bile göremiyoruz. Günümüzde sokak futbolu sizce sadece  arsaların müteahhitlere  verilmesi gibi bir sosyo ekonomik nedenle mi yok oldu dersiniz?

Kesinlikle hayır. Yeni nesil gelişen dijital dünyanın adeta  robotlaşmış köleleri haline geldiği için de bu tarz aktivitelerden uzaklaşmaya başlayarak hayatlarını sadece  sanal alem üzerinde aktivite etmeleri gerçek hayattan koparmıştır.

SOKAK FUTBOLU KURALLARI

Yeni neslin unutmaya yüz tuttuğu sokak futbolunu tekrardan hatırlatmak adına ilginç kurallardan bahsedelim biraz…

*Topu uzağa yada yan taraftaki bahçeye atan getirir.

*Penaltı atışı, kale boyu ne kadarsa onun iki katı adımdan atılır.

*Serbest vuruş olduğunda baraj 3 adım ileri gitmek zorundadır.3 adım sayılırken, eğer baraj iki adımda falansa üçüncü adım adamlar yokmuş gibi üzerlerine yürünerek atılır.

*Top kalecideyken 3 kere yere sektirirse forvet oyuncusu oradan uzaklaşmak zorundadır.

*Top direk civarından geçmişse defans takımı diğer takımı bir şekilde 'direk üstüydü olum' diye ikna ederler. ( Taşlar ile yapılan kalenin yüksekliğini kalecinin boyu belirler)

*Eğer oyuncu sayısı tekse iyi bir oyuncu az olan takıma verilir. Yada az olan takımda kaleci oyuncu olma hakkı tanınır.

*Penaltı atılırken kaleci değişikliği olursa iki penaltı atılır. ( İlk atış gol olursa ikinci penaltı kullanılmaz)

*Üç Korner bir penaltıdır. ( Genelde oynanan alanın küçüklüğünden dolayı bu kural geliştirilmiştir)

*Topu patlatan yenisini almak zorundadır

*Kötü oynayanlar genelde kaleci olarak oyna alınır.

*Şut çekerken topa sert vurmak bile yasaktır. (kaleye genelde yaşça en küçük olanların konmasıdır)


Kaynak: NEREDE O ESKİ GÜNLER?



Nostalji,Nostalji Resim,Nostalji Film,Nostalji Şarkı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder